Célnyelvi mérés
Idegen nyelvi mérés
Admin belépés
Honlap Határtalanul! 2016

 

Pedagógusok együtt, határon innen és túl!

Kárpátaljai Akcióban a Petőfisek!

A Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola visszatérő pályázója az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett HATÁRTALANUL! c. pályázatoknak. A minisztérium által januárban kiírt Kárpátaljai Akcióprogram! c. pályázatának idén is nyertes pályázójaként örülhetett az iskola 25 pedagógusa, akik 2016. július 6-8. Kárpátaljára utaztak.

Úticélként a Halábori Általános Iskola és a Nagydobronyi Református Gyermekotthon támogató látogatása fogalmazódott meg, mely a 3 nap kárpátaljai kint tartózkodás során meg is valósult.

A Tisza partján fekvő magyar település, Halábor általános iskolájával évek óta jó kapcsolatot ápolnak a miskolci Petőfisek, így most a találkozás örömét megsokszorozta a pedagógusok által adományként felajánlott laptop, multifunkcionális nyomtató és digitális fényképezőgép, melyre nagy szüksége volt az iskolának.

Az utazó tanárok szállása a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonban volt. Ide is visszatérő támogatóként érkeztek, s a találkozás megható pillanatai után az otthon kis lakói műsorral kedveskedtek a vendégeknek. Az ajándékok sem maradhattak el, - könyvek, édesség, játékok és ruhanemű- melyet nagy örömmel fogadtak a gyerekek. Az otthon önálló farmergazdasággal rendelkezik, és részben önfenntartó. A lányok örömmel és büszkén mutatták a paradicsom és- paprika ültetvényüket, az állataikat és mindent, ami két kezük munkája. Az együtt töltött rövid időt az otthon lakói bearanyozták nyíltságukkal, ragaszkodásukkal és szeretetükkel.

A nagydobronyi szállásról indulva, - Kárpátalja magyar vonatkozású „kincseit” kutatva - a pályázó pedagógusok eljutottak Beregszászra, ahol megtekintették a Bethlen-Rákóczi kastélyt, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát és megkoszorúzták Petőfi Sándor és Illyés Gyula szobrát.

A gazdag programban szerepelt Munkács, Ungvár és Szolocsin nevezetességeinek megtekintése. Az út egyik utolsó állomásaként az Északkeleti-Kárpátokban, kanyargós szerpentineken a Vereckei-hágóra eljutva, a Himnusz eléneklése után koszorút helyeztek el a hányatott sorsú emlékművön.

Útinaplójukból idézve: Ez a három napos út megerősített bennünket abban a hitben, melyet Babits Mihály oly’ szépen megfogalmazott:

„A haza nem maga a terület, mert a föld csupán lakhely, üzlet, gazdaság. A haza az emberek emlékeiben, nyelvében, gondolkodásában, kultúrájában él.”

 

Kovács Béláné igh.

Bodnárné Moldován Éva igh.

Karcagi Gabriella