Célnyelvi mérés
Idegen nyelvi mérés
Admin belépés
Honlap Médiaszakkör

 

Szakkörvezető: Karcagi Gabriella

2016/2017

 

Kérésetekre felteszem a linket, hogy a saját honlapotokat hol tudjátok elkészíteni:

http://gportal.hu/gindex.php?pg=15&qid=5790127

Sok sikert hozzá! :)

 


 

 

PETŐFIS DIÁKOK VAGYUNK!


Az én iskolám a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola. Itt jól érzem magam. Érdekesek, és néha viccesek az órák. Kitűnő tanuló vagyok eddig. Minden héten bemegyünk az informatika terembe, média szakkörre.

Az én közösségem a média szakkör. Ezen az órán verseket, meséket, cikkeket írunk. Ezek mind felkerülnek az iskola honlapjára.  Jó érzés, hogy sokan olvassák az írásainkat. Otthon és a szakkörön sok gyűjtőmunkát végzünk, mielőtt megírnánk egy cikket. A Kicsengető iskolaújságban is megjelennek ezek az írások.

Varga Flórián 3.b

 

Nagyon szeretek ebbe az iskolába járni. Kedvesek a tanár nénik, szépek az osztálytermek és az aula. Iskolánkban sakk órák is vannak, amiket nagyon szeretek. Megtanultuk a sakkfigurák nevét és a lépéseket a sakktáblán. Játékosan tanulunk és ez nekem nagyon tetszik.

Magos Csenge 3.b

 

Az iskolám jó, mert okosodunk, új dolgokat fedezünk fel. Szeretek sportolni és járok kölyökatlétikára. Versenyekre megyünk, ahol jól szoktunk szerepelni.

Lenkovics Patrik 3.b

 

Az én közösségem a média szakkör. Itt cikkeket írok a társaimmal, csuda jó fogalmazások születnek. Jó a hangulat, érdekesek a feladatok. A cikkek felkerülnek az iskolai honlapra, meg az iskolaújságba. Ha megírtuk a cikkeket, lehet kicsit játszani a gépeken. A honlapon megnéztük, több tízezer követője van az iskolának. Néha arra gondolok, hogy lehet egyszer könyvet vagy verseket fogok írni és megveszik és olvassák a könyveimet. J

Áfra Dominik 3.b

 

Az iskolában tanulunk matekot, magyart és sok más tantárgyat is. Különleges a sakkoktatás és a médiaszakkör, amire én is járok. Nagyon szeretem ezt az iskolát, mert az udvaron lehet játszani, szaladgálni, bújócskázni. Sőt, az iskola háta mögött még egy fajátszótér is van. A barátaim kedvesek, viccesek, nagyon szeretek velük játszani. A kedvenc tantárgyam a rajz és a technika.

Szőlősi-Csengő Tünde 3.bOnline játék ajánló


A Honfoglaló egy nagyon jó játék, mert fejleszti az agyunkat. Amiről szól, az a stratégia, tudás, szórakozás. A játék lényege az, hogy szerezz minél több pontot. Az aréna, azaz a játéktér, csak Magyarország! Feladat még, hogy te foglald el az egész arénát, rombold le a játékostársak várát. Több menet van. Ilyenek pl.: villámháború (felnőtteknek), hosszú hadjárat (felnőtteknek, gimiseknek), junior játék (gyerekeknek), különszoba (barátok, gyakorlás robottal).

Én csakis ajánlani tudom mindenkinek ezt a jó játékot!

Varga Flórián 3.b

 


 

Az Esthajnalcsillag

 

Minden pénteken csillagászati szakkörre járok. Kiskoromtól érdekelnek a bolygók. A legutolsó szakkörön a Vénuszról beszélgettünk. Az Esthajnalcsillag igazából a Vénusz másik neve, a 2. bolygója a naprendszernek. A naptávolsága 108.9 millió kilométer. A keringési ideje 224,7 földi nap. A Hold után a legfényesebb csillag. A Mariner-2 űrszonda 1962-ben repült el a Vénusz mellett egy felderítés céljából.

Azért írok erről a bolygóról, mert a szakkörön a nagy távcsőből láttam, és sokat beszélgettünk a Vénuszról Roland bácsival, a szakkor vezetőjével is.

Ha kíváncsi vagy te is a bolygókra, gyere el a csillagászati szakkörre, melynek helyszíne a Csillagvizsgáló!

Daragó Barnabás 3.b


 

Szófelhő készítő online program:

https://wordart.com/my-word-art


QR kód készítő online program:

http://hu.qr-code-generator.com/

 

Make WordArt online program:

http://makewordart.com/

 

 


 

 

DIGITÁLIS TÉMAHÉT    :)

Április 3-7.


 


 

 

Húsvét

A húsvét a keresztények egyik ünnepe. Jézus keresztre feszítése után harmadnapon, vasárnap feltámadt. A húsvét a tavasz eljövetelének ünnepe is. A népszokások közül a locsolkodás és a tojásfestés a legterjedtebb. A locsolás napja a húsvéthétfő. A locsolkodó fiúk festett hímes tojásokkal illik megajándékozni. A fiúk pedig szép verseket mondanak, miközben megöntözik a lányokat.

Én már nagyon várom a húsvétot!

Áfra Dominik 3.b

 


 

Elkészült a SZÓFELHŐNK! :)

 


 

A tavasz

A tavasz szép, meleg, napsütéses. Gyönyörű a természet, színesek a virágok és rügyeznek a fák. A vonuló madaraink visszatérnek hosszú vándorlásukból és szinte mindenhol hallani az éneküket ilyenkor. A mezőkön kinyílnak a színes virágok, hogy szépítsék a rétet. A napsütés és a napfény beborít mindent. Lágyan fúj a szellő, langyos a levegő. Kibújik a tavasz hírnöke, a hóvirág, ami védett virág! De az a legjobb a tavaszban, hogy jönnek a melegnél melegebb napok!

Varga Flórián 3.bVers a tavaszhoz


Rügyeznek a fák,

A felhők bomladoznak,

Drága tavasz végre itt vagy.


Lágy szellő hívogat,

Mosolyra fakaszt,

S én közben azon gondolkozom,

Hogyan szól majd édes dalom.


Madar Sára 3.a


 

Népi megfigyelések


Húsvét

Ha húsvétkor eső száll, pünkösdig az meg sem áll.

Június 8. Medárd

Hogyha Medárd pityereg, negyven napig csepereg.

Július 26. Anna

Erős tél lesz, amint mondják, ha bolyt alkotnak a hangyák.

Augusztus 10. Lőrinc

Ha Lőrinckor a sár ragad, eheted a dinnyét magad.

 

Szendrei Csanád (3.b) gyűjtése

 


 

Nemzeti ünnepünk

Március 15.

Ezen a szép napon országszerte nemzeti színű zászlót lenget a szél, a magyar ember kokárdát tűz a ruhájára. Megkoszorúzzuk Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szobrát. A magyar nép 1848. március 15-én fellázadt. A „márciusi ifjak”, Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál vezetésével győzött a pesti forradalom.

Szendrei Csanád 3.b


 

Kis kukták kedvenc receptjei

Csirkemell őzgerincformában sütve

Hozzávalók:80dkg csirkemell, 20dkg bacon szalonna, 15dkg reszelt sajt, só, bors petrezselyem, 4 evőkanál tejföl,3 evőkanál liszt, 2 tojás

Elkészítés:3 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, lisztel, a borssal a petrezselyemmel, 10dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A húst apróra kockázzuk és a sajtos tejfölös masszához adjuk.

Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat, kenjük meg a maradék egy evőkanál tejföllel, majd szórjuk meg a maradék 5dkg reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 40 perc alatt süssük készre. Én ekkor kifordítottam a formából egy tepsire és addig pirítottam, míg a szalonna nem kapott egy kis színt.

Molnár Bence 3.b

Gyors pizza recept


Hozzávalók:

2bögre liszt

1 bögre meleg vízben feloldani 1 csomag száraz élesztőt

2 evőkanál olaj

1 teáskanál só

1 teáskanál cukor

Ezeket összedolgozni 5 percig pihentetni majd kinyújtani. A tetejére ízlés szerint teszek paradicsomszószt, felvágottat, hagymát, és sajtot, majd megsütjük.

Jó étvágyat hozzá!

Molnár Bence 3.b

 


 

Csasztuska az évszakokról


Télen várjuk a havazást

fényesítsd a szánkó talpát!

Ref.: Zimme – zumm , zimme – zumm ,

rece – fice bumm – bumm – bumm.


Mikor többet süt már a nap,

nem lehet az más, csak tavasz

Ref.:Zimme – zumm , zimme – zumm...


Nyári szünet, ha itt vagy már,

vár a tópart,csobbanjunk hát!

Ref.:Zimme – zumm , zimme – zumm...


Hullanak már a levelek,

dió potyog – összeszedem.

Ref.:Zimme – zumm , zimme – zumm...


Szép színes ősz, ha beköszönt,

az idő már sokszor ködös.

Ref.:Zimme – zumm , zimme – zumm...


Kedvencünk, hát azért a nyár,

suli helyett a szünet vár !

Ref.:Zimme – zumm , zimme – zumm...

 

Varga Flórián 3.b


 

Sárga nárcisz

Ma, március 7-én vidám reggelre ébredtünk. Az iskolában nőnap alkalmából egy cserepes sárga nárciszt kaptunk a fiú osztálytársainktól. Nagyon meglepődtünk mindannyian, hogy ilyen figyelmesek is tudnak lenni a fiúk. Boldogan telt a napunk!

Madar Sára, Rézműves Enikő és Ciffra Gréta 3. a


Verset is írtunk köszönetünk jeléül. :)

Vers a fiúknak

Reggel a suliba,

amikor beléptem,

fiúk álltak sorba,

ezt nem is reméltem.


Kezükben nárcisz,

szép, sárgán virágzik,

arcunkon mosoly,

mindegyik királyfi.


Köszi fiúk!

3. a osztály lányai


 

A mohácsi busójárás


A mohácsi busójárás Magyarország legrégebbi és legismertebb télűző farsangi karneválja. A történelmi hagyomány szerint a busójárás félelmetes maszkjainak eredete egyben a török hódoltság koráig vezethető vissza. A télűző fesztivál a "farsang farka" farsang vasárnapjától húshagyó keddig tart. Ennek csúcspontja a karnevál. A busó farsangi maszkok félelmetesek, de a tél így gyorsan megijed, és jöhet végre a várva várt tavasz.


Nagy Korinna 3.b
Kívánok én hitet, kedvet,
szép szerelmet, hű türelmet,
utakhoz fényt, csodát, álmot,
békességes boldogságot,
magyar szót és égre kéket,
emberarcú emberséget,
verseket, célt, igazságot,
daltól derűs, jobb világot,
bokrok mellé társnak fákat,
napfényt, amely el nem fárad,
tekintetet szembe nézve,
éjt meg nappalt soha félve,
kézfogásos tiszta csöndet,
és mosolyból minél többet!

 


 

Adventi köszöntő

Békességet, boldogságot, csengőszót és gyertyalángot!

Ajándékot, szeretetet s mindent, ami fontos neked!

Ajtód elé fehér bársonyt.

Békés, boldog, szép karácsonyt kívánok!


Molnár Bence 3.b

 

http://myonlineradio.hu/karacsonyi-dalok-radioja


 


AJÁNLÓ!

 

Ha december, akkor Diótörő

Sokan ismerik A diótörő és az egérkirály c. mesét, ami E.T.A. Hoffmann tollából született. Csajkovszkij utolsó balettje ezt a történetet dolgozta fel a 19. század végén.

Karácsony éjjelén sok varázslat történhet, így hát az sem meglepő, ha a játékok életre kelnek. A fából faragott Diótörő vezetésével harcba indulnak a gonosz Egérkirály és serege ellen. Diótörő az elvarázsolt Mantonate hercegnő megmentésekor változott át diót törő fabábbá. Így került Marika meglepetésére a karácsonyfa alá ajándékként. Marika szeretete, kitartása elnyeri jutalmát, valóságos emberré változtatja őt, megmutatva, hogy a szeretet a legfontosabb dolog a világon.


 

Adventi gyertyák

A gyertyagyújtás időpontja évről évre változik. Szent András napjához (november 29.) legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük. Színe a lila: a templomi terítő lila, a szertartáson a pap lila miseruhát vagy stólát visel, illetve az adventi koszorún elsőnek meggyulladó gyertya színe is lila. Minden gyertya jelent valamit. Az első a hit gyertyája, a második a reményé, a harmadik az örömé és a negyedik a szereteté.

Varga Flórián 3.b

 

Az adventi visszaszámolás az iskolánkban is elkezdődött. Minden hétfőn meggyújtunk egy gyertyát és a felsősök, néhányan szép mondatokat és verset olvasnak fel.

Mi ott állunk és nézzük a gyertyákat.

Szőlősi-Csengő Tünde 3.b


A Mikulás

 

Édes Mikulás nagyon jó volt Téged látni! Köszönöm az ajándékokat, jók voltak, amiket tettél a csomagba. Köszönöm azt a csomagot is, amit az ablakomba tettél otthon. Meg köszönjük az osztály nevébe a csoportjátékot.

Áfra Dominik 3.b


 

Karácsonyi betlehemezés

A legismertebb karácsonyi játék a betlehemezés. A gyerekek, a fiatalok házról házra jártak maguk készítette betlehemükkel:

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Tisztelt urak, jó gazdák! Társaim kinn vannak!

A betlehemi templomokat két angyal hozza, őket követi Heródes király, József, az apa és két-három pásztor:

Pásztorok, keljünk fel, hamar induljunk el

Betlehem városába; egy rongyos istállóba!

Siessünk, ne késsünk, hogy még ezen éjjel odaérhessünk!

A betlehemezők a beköszöntő után elmondják Jézus születésének rövid történetét. A pásztorok hódolnak a kis Jézus előtt. A gazda megvendégeli a betlehemeseket.

Nosza, nosza, jó gazda,

bocsáss minket utunkra,

házadra, magadra,

szálljon Isten áldása!

Szathmáry-Rácz Kamilla 5.b.


 

A mikulásvirág csodája

Egy régi mexikói legenda szerint élt egyszer egy kis parasztlány, aki karácsonykor, az éjféli misén szerette volna megajándékozni valamivel Jézust . De nem volt semmije, amit odaadhatott volna. Ekkor angyalok jelentek meg neki, és azt tanácsolták, hogy szedjen néhány szál leves kórót, azt vigye magával.

Amikor belépett a templomba, odabent kinevették. Ekkor hirtelen skarlátvörös lángra lobbant a kórószál csúcsa. Az emberek térdre estek, és a kislány büszkén vitte ajándékát Jézus jászolához. Mexikóban,  a „karácsonyéj lángjának” nevezik a mikulásvirágot.

 

Práger Kinga 5.b


 

Zelk Zoltán: Mikulás bácsi csizmája

Karácsony volt. Télapó sietett,de tudta,hogy ráér, mert hétmérföldes csizmájával akár egyetlen lépéssel bejárta a világot.

Valaki azonban mégse töltötte boldogan ezt a szép ünnepet: egy öreg ember, aki egy padon húzta meg magát. Mikulás közelebbről is megnézte s megsajnálta. Zsebeibe cukrot tett. Miután végzett, meglátta szegény öregember csupasz lábát s ráhúzta mérföldjáró csizmáját, ráterítette köpenyét. Az öreg immár boldog volt álmában. Mikor felkelt s észrevette mi minden van nála, nem akart hinni a szemének. Hirtelen a cukor arannyá változott, s többé már nem volt szegény. Mikulás is boldog volt, mert segíthetett másoknak. A tündérek hiába kérdezgették, hogy miért jött vissza a földről mezítláb, de ő csak szerényen mosolygott a hófehér szakálla mögött...

 

Szőlősi –Csengő Hajnal 5.b


KÖNYVAJÁNLÓ

Bartos Erika: Őrangyal

Mindenkinek ajánlom az Őrangyal című könyvet, mert ez a könyv az elfogadásról és a szeretetről szól. A könyvben négy mesét olvashatunk: az Örömtáncot, az Őrangyalt, a Holnapot és a Testvért.  A könyv az írója Bartos Erika. Én nagyon megszerettem ezt a mesekönyvet! Olvassátok el Ti is!

Szendrei Csanád 3.b


 

A hüllők


A hüllők csodásak, de valakiknek csúnya és ijesztő állatok. Szerintem szépek.

Ilyeneket ismerek: kaméleon, zöld gyík, kígyók, lábatlan gyík, békák és teknősök.

Legtöbbek élőhelye: víz, vagy szárazpart.

Néhány növényevő, van azonban egykét húsevő is.

Nekem mindegy. :)


Szőlősi - Csengő  Tünde 3.b


 

Halloween

Belépés csak bátraknak!

Jók voltak a feladatok. Az 1. bájital-ivás, a 2. szókereső, a 3. pókdobás, a 4. színező, az 5. boszorkányverés, a 6. képkirakó, a 7. sötét szoba, a 8. pókháló, a 9. tökgurítás, végül a 10. tűzön járás volt. Nem nagyon féltem a 7. szobában. De azért kicsit megijedtem.

Utána diszkó volt, de mi fogócskáztunk. Kicsit, vagy inkább nagyon ijesztők voltak a jelmezek! Mégis nagyon jól éreztem magam. J


Áfra Dominik 3.b


 

Erdélyi emlékek 2016

„2016. szeptember 20-án mentünk Erdélybe. Vállajnál léptünk át a határon. Első napot Nagykárolyban, majd Szatmárnémetiben töltöttük. Onnan utaztunk a szállásra, amely Koltón volt.”

Séllei Lóránt László 7.b

„Amikor szeptember 20. elindultunk a határhoz nagyon izgultam, hogy tényleg átengednek-e az ideiglenes személyimmel. Nagyon megkönnyebbültem, amikor átléptünk Romániába.

Utána már észre sem vettem, milyen gyorsan telik az idő! Ez a kirándulás nekem nem csak tanulmányilag volt jó, hanem valamelyik barátomat igazán most ismertem meg… Együtt keltünk együtt feküdtünk le… egész nap együtt voltunk… sokkal másabb, mint az iskolában.”

Mikola Netti 7.b

„3 napot töltöttünk ott, amely során rengeteg élményben volt részünk. A legtöbb nevezetességet megnézhettük. Új dolgokat tanulhattunk, de a bolondozás sem maradt el. A szállás nagyon barátságos volt, a vacsorák nagyon finomak, a társaság pedig tökéletes. Ami legjobban tetszett az a táncház volt. 1 óra alatt 3 féle táncot is megtanulhattunk, amit itt az iskolánkban a témanapon bemutathattunk és az osztályok is elsajátíthatták. Sajnálom, hogy a mostani 8. osztály kimaradt ebből az élményből. Felejthetetlen volt. Egy örök élmény marad számomra és mindenki más számára, aki részese lehetett ennek…”

Losonczi Petra 7.b

„Második nap reggeli után elindultunk egy kacskaringós úton az idegenvezetőnkkel, Jimmy bácsival. Desze volt az első úti cél, ahol megnéztük a régi fatemplomot. Máramarosszigetre mentünk tovább, ahol városnézésre volt lehetőségünk. Megnéztük a Skanzent, ahol régi építésű házak találhatók. Nagybányán hosszabb időt töltöttünk el a városnézéssel. Megnéztünk pár nevezetességet, például a Fekete Sas Szállót, a Szentháromság templomot és még sorolhatnám hosszasan. Sajnálom, hogy csak kívülről volt alkalmunk megcsodálni az épületeket. Utána hazamentünk és meleg vacsora várt ránk. Este táncházba mentünk, ami nagy örömmel töltötte el a csoportot.”

Muri Gyöngyvér 7.b

 

„Harmadik napot Koltón töltöttük. Első megálló a koltói temető volt. Ott megnéztük Gróf Teleki Sándor sírját. Letakarítottuk és megkoszorúztuk, majd utána elmentünk a koltói kastélyba, ahol Petőfi és Júlia megszálltak. „

Ovád Zsófia 7.b

„Az utolsó éjszakán már kicsit fájt a szívem, hogy most alszok itt utoljára, de azért élveztem, hogy még itt lehetek. Harmadik nap reggel össze kellett már pakolnunk. Nagyon rossz érzés kavargott bennem, mert még maradtam volna pár napot, hetet…

Ez az erdélyi út örökre a szívembe égette magát… „

Mikola Netti 7.bKönyvajánló

Bosnyák Viktória: Sirály a király?

Ezt a regényt sok gyereknek ajánlom, mert egy tanulságos történet. Egy sirályról szól, aki királynak képzeli magát. Kicsit hosszú, de én azt mondom,hogy megéri elolvasni. Közben megtanulhatjátok, hogy melyik szót írjuk ly-s és melyiket j-vel. Remélem, hogy nektek is fog tetszeni!

Szendrei Csanád 3.b 

Az osztályomból és az évfolyamtársaim közül néhányan kosár edzésre járunk! Schmidtné Csoó Andrea az edzőnk. Minden kedd és minden csütörtök reggel van edzés. Nagyon kifáradunk. Minden edzés végén kb. 15 percet játszunk. A tavalyi évben voltunk a csapattal diákolimpián. Az idei évben, decemberben nem diákolimpiára, hanem B33-ra készülünk. Annyira megszerettük a kosárlabdát, hogy még egyesületbe is bejutottunk. Nagyon sok iskolát elvertünk, de nagyobb sikerünk nem volt. Nagyon jó sportág, és nem lehet megunni.

Kálmán Zsombor és Nyíri Bence 7.b

 


 

Kirándult az iskolánk

Mi (az 5.b), először a Belvárosi Református templomban Bató Eszter szobáját / házát  néztük meg. Utána a Lévay József muzeális könyvtárt néztük meg, 11 órától pedig a Miskolci Galériába látogattunk el, ahol láthattunk egy 4D-s kiállítást. Ezután felmentünk az Avasi Kilátóba, ahol megebédeltünk.

13:20-tól pedig megnéztük Fekete István: Tüskevár című regényének filmváltozatát.

Nagyon jól éreztem magam ezen a napon!

 

Práger Kinga 5.b


 

Tanulóink tollából!


Ősz

 

Hull a levél,

esik eső,

Cseppektől kopog a redő.

A színpompával ellátott erdő.


Futnak az állatok,

De még esznek nálatok.

Alszanak hosszan,

Csak a hasuk moccan.


Így megy ez tavaszig

Mikor már nem havazik.

Kibújnak szépen,

Egészségesen, épen.

 

Szerzője: Szőlősi-Csengő Hajnal 5.b


2015/2016


Élménybeszámolók a budapesti sajtófesztiválról

Fotók elérhetőek a képre kattintva.


 

DUE Sajtófesztivál - egy diákújságíró naplójából

Tamás Orsolya 8.b

2016. május 27. Budapest. Fél 9 körüli érkezés, majd ismerkedés a várossal. Nemzeti Lovarda, Aréna Pláza és egyebek. Kis busz út után, megérkezünk a Várkert Bazárhoz és fotózkodás után bemegyünk. De hova is? A DUE Médiahálózat 23. Országos ifjúsági Sajtófesztiváljára. A legérdekesebb, hogy mit is keresünk mi ott: helyezést ért el a Petőfi Kicsengetője. Pontosabban 3. helyezést. Gratulálok magunknak! Amint belépünk a csuklónkra tesznek egy karszalagot, majd beljebb lépve fiatalok óriási tömege fogad minket. Sokan vannak, de nem zavaró, jó kis hangulata van az egésznek. Végignézzük az eredményhirdetéseket és kiderül, hogy lemaradtunk a saját kategóriánk díjátadójáról. Sebaj, majd a következőnél. Elintézzük, hogy hivatalosan átadják majd a díjat –ezzel lemaradva a vársétáról- és bejelöljük a programfüzetben a számunkra leginkább érdekesnek tűnő programokat. Van egy kis időnk, körbenézünk és kipróbálunk mindent, amit lehet. Rádiózunk a Táskarádiónál, megnézzük milyen látássérültnek lenni, különböző cégek standjait nézegetjük. Észrevesszük, hogy kezdődik az eredményhirdetés. Rögtön az elején átvesszük, sietünk fotót készítetni a falnál és megyünk az előre kinézett programokhoz. Egyenesen a magyar youtuberekhez sietek – Csecse Attila, FollowAnna, Kevin a Zolvasó és Panka, aki blogger-, ahol elmondanak pár tippet, ha netalán valaki videózna. Anna végignéz rajtunk, és elmondja, ő várna pár évet ezzel, a többiek szerint csak legyünk önmagunk. Gyors kérdezz-felelek, ahol hétköznapi dolgokat tudunk meg róluk. Vége a beszélgetős résznek, mindenki siet az asztalhoz, hogy aláírást kapjon tőlük. Én se csinálok másképp, előveszem a kis jegyzetelős naplómat, tollamat és beállok a sorba. Végre odaérek hozzájuk és miután mindannyian odafirkantják a nevüket, indulok, megkeresem a többieket és megyünk egy játékra. Kiadják az utasítást, hogy kint keressünk egy lányt próbababával. Nem kell sokat keresnünk, nem rejtőzött el. Megoldjuk a kódos részét és ellenőrzés után tovább küld. Nem értettük, hogy pontosan mit mondott, ezért megállunk a bejárat előtt. Nem véletlenül. Csecse Attila ad épp interjút, gondoltuk megvárjuk. Várakozás közben Dorottya -osztálytársam- körbenéz keresve Follow Annát. Ki se mondja a nevét és megjelenik mellettünk. Rövid beszélgetés után, megtudom, hogy mennyire jól érezte magát itt, csinálunk vele egy képet, majd Attilával is. Ezzel befejeződik számunkra a Sajtófesztivál és úgy döntünk, tovább indulunk. De hová? Margitszigetre, de kis gondolkodás után úgy döntünk, inkább menjünk Pestre. Átsétálunk a Lánchídon, és rájövünk, jó lenne enni. Elindul a vadászat egy gyorsétteremre. Kisebb séta következik, majd megpillantjuk a keresett helyett. Evés, ivás és rápillantunk az óránkra. Még van időnk. Mit csináljunk? Előveszem a telefonom, Google térkép és kijelölünk egy helyet. Andrássy út és a Hősök Tere nincs messze. Miskolciak vagyunk, nem gondoltunk bele, mennyire fárasztó végigsétálni a távot, az egész Andrássy utat. A Hősök Terén fáradtan leülünk. Odajön hozzánk egy lány, nem magyar. Szeretek ismerkedni, így hát megszólítom. Kiderül, hogy Amerikából jött, egy barátja rokonai élnek itt és elkísérte. Elütjük az időt a beszélgetéssel, fotózással, majd nekünk is és neki is indulni kell. Elköszönünk és elindulunk a buszmegálló felé. Szerencsére nem kell sokat várni. A Keletihez megérkezve már bent áll a vonatunk. Fáradtak vagyunk, mindenki telefonja lemerülve, de örömmel idézzük fel a történteket. Fél kilenc körül van az idő, mikor megérkezünk a Tiszai pályaudvarra. Elindul mindenki hazafelé. Mire hazaérek még fáradtabb vagyok. Örülök, hogy elmehettem Pestre és büszke vagyok magamra. 

Varró Dorottya:

Egy fantasztikus nap

Suliújságunk, a Kicsengető végre meghozta gyümölcsét és a DUE pályázaton online újság kategóriában országos 3. helyezést ért el. Így meghívást kaptunk a Budapesten megrendezendő sajtófesztiválra, ahol rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Nézzük csak, mi is történt…

Elindultunk Miskolcról a fél 7-es vonattal. Az út nagyon hamar eltelt, majd miután odaértünk a Keleti pályaudvarra, elindultunk az Aréna Plázába. Odafelé még betértünk a Nemzeti Lovardába, ami bakancslistás álmom volt. A lélegzetem elállt a szebbnél-szebb lovak látványától. Sajnos nem maradhattunk sokáig, hiszen siettünk a plázába is. Az Aréna után a budai Várkert Bazárba buszoztunk, ahol már javában tartott a fesztivál. Bementünk, megnéztünk sok produkciót, díjkiosztót, nekünk is ideadták a jól kiérdemelt díjunkat. A nézelődés közben találkoztunk rengeteg hírességgel, mint Sebestyén Balázs, Follow Anna, Csecse Attila, Szellő István és Erős Antónia. Sajnos mennünk kellett, így felvéve a hátizsákunkat, egy hatalmas túrára indultunk. A Lánchídon keresztül, az Andrássy úton végigsétálva elérkeztünk a Hősök terére. Fáradtan, de megérkeztünk a térre, ahol azonnal leültünk és pihentünk egy kicsit. Odajött hozzánk egy amerikai lány, akivel nagyon jól elbeszélgettünk angolul. Ezután elindultunk a Keletibe, és felültünk a fél 7-es vonatra, ami hangosan kigördült a pályaudvarról.

Fáradtan, de boldogan, rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk haza, majd mosolyogva meséltük el a történteket. Felejthetetlen út volt, örömmel fogunk rá emlékezni.

Köszönjük Gabi néni ezt a lehetőséget!Lengyel Panna: Pesti séta


Miután elhagytuk a sajtófesztivál területét, úgy döntöttünk, hogy a maradék időt egy pesti sétával ütjük el. A Lánc hídon keresztül sétálva gyönyörű képeket készítettünk a Dunáról és a budai domboldalról. A forróságtól szenvedve próbáltunk gyors éttermet keresni és végre megebédelni. Egy szuvenír bolt lerohanása után sikerült elérni úti célunkat. Hamburger, kis burgonya shake-kel és már folytathattuk is a sétát.

Megegyeztünk abban, hogy az Andrássy úton keresztül elmegyünk a Hősök terére és onnan pedig a Keleti pályaudvarra. A fesztiválon szerzett lufikkal a kezünkben baktattunk át a zajos város VI. kerületébe, vagyis a Hősök terére.

Az egyik emlékmű mellett pihentünk, amikor odajött hozzánk egy sötét bőrű lány. Bemutatkozott és elkezdtünk vele beszélgetni angolul. Nagyon barátságos volt és vicces. Sok mindent megtudtunk róla, többek között azt, hogy Texas államból jött Magyarországra és hogy imádja Budapestet. Egy-két selfie és videó után elindultunk busszal a pályaudvarra. Az út hazafelé nagyon jól és vidáman telt, mely párosult a nap eseményeinek kellemes fáradtságával.

Most, hogy már csak pár nap van hátra az általános iskolai életemből, bízok benne, hogy a gimnáziumi évek is számos, hasonló és feledhetetlen élménnyel várnak rám és a Petőfi-s osztálytársaimra egyaránt.

 Ferenczi Rebeka:

2016. május 27.– avagy a gyereknap másképp


Május 27-én rendezték meg Budapesten a Várkert Bazárban az Országos Ifjúsági Sajtófesztivált. Csak néhány esemény a fesztivál programjaiból: közönségtalálkozó Sebestyén Balázzsal, Szellő Istvánnal, Erős Antóniával, és a youtuberekkel (Csecse Attilával, Follow Annával)… És még sokáig sorolhatnám, de inkább elmesélem az egész napot részletesen.  Reggel a 06:30-as vonattal indultunk, a miskolci Tiszai pályaudvarról. Mikor Budapestre értünk 08:30 körül, nem tagadom elég elveszetten néztünk ki, bár már mindannyian jártunk a fővárosban. Elindultunk az Aréna Pláza felé, de útközben kitérőt tettünk a Nemzeti Lovardában, ami egy spontán kaland volt. A plázában hűsöltünk kicsit, majd elindultunk buszjegyet venni. Ami egy budapesti embernek nem okoz gondolt, de nekünk nagyon sok kérdés és gyaloglás után sikerült megtalálni az automatát. Végül megtaláltuk a Várkert Bazárt, újabb kérdezések árán. Megkaptuk a tiszteletjegyünket, majd a nagy színpadnál horgonyoztunk le. Sajnos a díjátadást lekéstük, így tanárnő nem kis kitartásába került elintézni, hogy a színpadra hívjanak újra. De végül átvettük az ajándékot. Utána láttuk Sebestyén Balázst, barátnőm még közös selfie-t is csinált vele, találkoztunk Follow Annával, Csecse Attilával, akikkel szintén készült közös kép, és még Szellő Istvánt és Erős Antóniát is megcsodálhattuk. Ráadásul még Bánki Benjáminnal is lőttünk egy közös képet. Láttuk a Masterdance és a Tűzfészek előadásait is. Hogy még jobban fokozzam az élményt, még rádióztunk is, a Táskarádió jóvoltából.

Sok érdekes emléket gyűjtöttünk, mind tárgyi és mind gondolati formában.

Ezek után elköszöntünk a Sajtófesztiváltól, átsétáltunk a Lánchídon, és megebédeltünk Pesten. Végig sétáltunk az Andrási úton, beszélgettünk egy vérbeli afrikaival a Hősök terén, természetesen angol nyelven, majd felszálltunk a buszra, és elutaztunk a Keleti pályaudvarra. Miután felszálltunk a vonatra,  a hazafelé vezető utat kellemesen beszélgetve töltöttük.

Bár későn értünk haza, és nagyon fáradtak voltunk, de senkivel nem cseréltük volna el ezt a napot!

Május 27-én mind a négyen kihúztunk egy pár dolgot a bakancslistánkról, a DUE, és a tanárnőnk, Gabi néni jóvoltából!


 

Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon a Petőfisek


Iskolánk KICSENGETŐ iskolaújságja részt vett a DUE Tehetségkutató Média Pályázatán az év online média kategóriában, ahol országos 3. helyezést ért el.  A díjátadóra a budapesti Várkert Bazárban került sor a 23. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon. Sztárkavalkád, díjkiosztók, szakmai és tematikus programok várták a fiatalokat.

A petőfis diákújságíróink kipróbálták a rádiózást a DUE diákrádió jóvoltából; a Nemzeti-Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) segítségével az internet kockázatairól és veszélyeiről tájékozódhattak. Kérdezhettek Sebestyén Balázstól és  Pimasz úrtól, azaz Pap Gergőtől. Interjút készíthettek Gönczi Gáborral, az ismert televíziós műsorvezetővel. Olyan bloggerek (Follow Anna), és youtuberek (Csecse Attila) is a fesztivál meghívottai között voltak, akiknek személyes bejegyzéseit, videóit naponta nyomon követik az interneten.

A sajtófesztivál buli hangulatáról a délelőtt folyamán Agárdi Szilvi, A Dal 2016-os sztárja gondoskodott.  A jól sikerült napot az esti órákban a Balkán Fanatik együttes fantasztikus hangulatú koncertje zárta.

Diákújságíróink a DUE jóvoltából részt vehetnek az egri helyszínű 10 napos médiatáborban, ahol a rádiózás, újságírás, videózás és fotózás fortélyait sajátíthatják majd el.

Jó hangulatú, tartalmas nap volt.

Jövőre visszatérünk!


Karcagi Gabriella


PÁLYÁZAT

A jövő iskolája


Sokunkat foglalkoztat ez a téma. Mi lesz vajon 50-100 év múlva? Mi változik, miben lesz más? Milyen lesz a diákoknak pl. a 22. században iskolába járni?


Te, hogy képzeled ezt el? Szerinted, hogy hogyan változik majd, milyen lesz az iskola épülete, az osztálytermek, a berendezés? Milyen nyelven fogunk kommunikálni? A jövő tanulói milyen tantárgyakat fognak tanulni? Lesz-e követelmény, mit kell tudni? És mit gondolsz a jövő tanárairól? Mennyi szerepük lesz a tanítás folyamatában? Milyenek lesznek a jövő diákjai?


Ha elengedted a fantáziád, és beindult a saját „mozifilmed”, vesd papírra a jövő iskolájával kapcsolatos gondolataidat. Vagy küldd el a kicsengető@gmail.com iskolaújság e-mail címére.

A fogalmazás terjedelme max.:1 db A4-es gépelt oldal. /Times New Roman 12-es betűméret./

Ha kézzel írod, 2 db füzetlap.


A legjobb írások megjelennek az iskola honlapján és a júniusi diákújságban.

Merj nagyot álmodni!  Jó munkát mindenkinek!


Karcagi Gabi néni


 

Versek, mesék, történetek 2.b osztály tanulóitól

 

Varga Flórián: Az erdő

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy erdő. Abban az erdőben sok-sok szép virág volt. Mindig sütött a nap. Élt ott nyuszi, őz és élt egy nagy barnamedve is. Az erdő közepén volt egy tó, benne sok-sok halacska. Egy nap veszélybe kerültek az állatok. Emberek jöttek buldózerekkel és le akarták tarolni a fákat. De az állatok összefogtak és megállították őket. Barátok lettek attól a pillanattól fogva. És mindig jó barátok maradtak.

 

Daragó Barnabás: Robotok és emberek

1.fejezet

Egy galaxisban, a rendszer egyik zugában volt egy bolygó. Azon éltek a robotok, szép volt az életük. De egyszer csak valami történt. Felrobbant a Nap. Meg akarták tudni, hogy miért? Kiderült, hogy egy másik faj eltérítette a Napot a pályájáról. A robotok elmentek a legközelebbi galaxishoz, megtalálták a tökéletes Napot. Meglátták őket az emberek, szerették volna, ha a robotok őket szolgálják. Háborúzni kezdtek.

2.fejezet

Sokan meghaltak. Egyszer csak jött a hír, hogy egy hatalmas, piros csillag közeledik a Föld felé. Száguld. Szövetséget kötöttek az emberek és a robotok, hogy együtt megmentsék a Földet. A robotok egy űrhajóval befékezték a közelgő gázóriást, és eltérítették a fekete lyukba, ami beszívta. Megmenekült a Föld, és boldogan és békében éltek az emberek és robotok.


Lenkovics Patrik: Horgászat

 

Apukámmal gyakran megyek horgászni. A legjobb hely a Verba tanya, Nyíregyházán van ez a horgászhely. Sporthorgász-versenyeken is szoktam részt venni. Fogtam csukát, harcsát, amurt. A halakat mindig megsajnálom és visszaengedem a tóba. Nem szeretném, ha meghalnának. Védem az állatokat.

A világ legjobb horgászai: Lenkovics Patrik és Lenkovics Norbert (apa)

 

Varga Flórián: A kutyám

Az én kutyám Bali, szeret engem, mint a Papi.

Amikor szomorú vagyok, ő mindig ott van és felvidít.

Sokszor nevettünk, sokszor játszottunk együtt.

Mindig segít nekem, hisz egy kutya erre való!

 

Nagy Korinna: A kis hullócsillag

A kis hullócsillag fent volt az égen. Egyszer találkozott egy kislánnyal, barátok lettek. Jóban rosszban. A kislány azt kívánta, hogy teljesítse egy kívánságát. A kis hullócsillag jószívű volt, A gyerekek és felnőttek kívánságát is teljesítette. Sok barátja lett. Mindenki boldogan élt, amíg meg nem halt.

 

Rajzok és versek az évszakokról:

Szőlősi-Csengő Tünde:

A nyár a kedvenc évszakom, mert akkor van a névnapom!


Varga Flórián:

A tél a kedvenc évszakom, mert akkor van a szülinapom!


Szendrei Csanád:

Szeretem a telet,

mert mindenki nevet.

Jókat lehet szánkózni,

jókat szoktunk nevetni.


Magos Csenge:

Szeretem a nyarat, mert mindenki arat!


Lenkovics Patrik:

Szeretem a nyarat,

mert édes, mint a barack.

Nyáron nagyon jó,

pecázni ott a tó.

 


 

Könyvajánlók

J.K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Nekem azért tetszett ez a könyv, mert nagyon izgalmas volt. A regény egy 11 éves árva fiúról szól, Harry Potterről, aki átlagos fiú, de varázserő rejtőzött benne, amiről ő még nem tudott semmit.  Egyszer kapott egy levelet, amibe az volt, hogy elutazhat Roxfortba, a világ legnevesebb boszorkány-és varázslóiskolájába. Több ezren voltak a varázs iskolába, mert meg akartak ők is tanulni varázsolni. Potter kiválasztott volt és mindent el kellett követnie, hogy elnyerje barátai tiszteletét.

A könyv Harry Potter küzdelmeit, csatáit mutatja be szellemes, vicces, olykor komor, izgalmas nagyszerű regény hangulatban.

Ajánlom figyelmetekbe!

Áfra Vivien 4.b

 


 

Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok


A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által szervezett Hahó, könyvtársak! című versenyre készültem. Ez egy olvasást népszerűsítő, többfordulós verseny volt. Én Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok című könyvét olvastam el.

A könyv kicsit hosszú volt, de a sok vidám történet miatt szívesen olvastam.

Kezdjük az elején. Dani és Pöszke (a főszereplők) nagyon jó barátok voltak. Daninak iskolába kellett mennie, mert 6 éves lett. Pöszke megfogadta, hogy ő sose megy iskolába, ő mindig óvodába fog járni. Óvó néni akar lenni, azt meg az óvodában lehet megtanulni. Mikor Pöszke is 6 éves lett, Dani és a barátai egy iskolatáskával ajándékozták meg. Pöszkének nagyon tetszett, és egyre többet kérdezgette Danit az iskoláról. Dani mesélt az iskolai tantárgyakról, az új barátokról, a tanító nénikről. Elmondta, hogy megtanult az iskolában számolni, írni és olvasni. Olyan ügyesen mesélt az élményeiről, hogy az ovis Pöszke  is kedvet kapott az iskolához, és alig várta, hogy szeptember legyen!

Jó könyv, szeretettel ajánlom!


Práger Kinga Katalin 4. b


 

Itt a farsang, áll a bál...


A farsang Hamvazószerdától Vízkeresztig tartó időszak. A tavaszvárás ősi ünnepe. Jellegzetes étele a farsangi fánk, melynek mágikus erőt tulajdonítottak. A hagyományok szerint a mulatságokkal a telet is elűzzük, a virágvasárnap pedig a tavasz közeledtét jelzi. Iskolánkban a hagyományoknak megfelelően az alsó-és a felső tagozatosoknak külön került megrendezésre a farsangi bál. A 8.osztályosok nyitótáncával, a keringővel kezdődött a rendezvény. Ezek után következett az osztályok produkciója. Vidám, színes, mulatságos és táncos műsorszámokat láthattunk. Utána tánc és tombola következett. Jól éreztük magunkat, s szívunk szerint még maradtunk volna reggelig táncolni az iskolában.


Hazánkban az egyik legjellegzetesebb, évszázados hagyományokat őrző farsangi mulatság a mohácsi busójárás. A kisfarsang legjellegzetesebb figurái, a "busónövendékek", fiatalok, akik maskarába öltözve járják a várost, riogatják az embereket, barátságosan húzgálják a lányok, asszonyok haját.

Sarkady Sándor: Farsang

Fruskák, Zsuzskák, Dorottyák,
járják a bolondját:
dínom- dánom, vigalom,
nincs  a táncra tilalom!
Maskarások, bolondok,
rázzátok a kolompot,
takarodjon el a tél,
örvendezzen aki él!


 

A velencei karnevál


A velencei karnevál 2016 -ben az 1980-as évek újraindulását követően újra régi pompájában tündököl. Hagyománya ősi alapokon nyugszik és minden évben több ezer embert csábít a csillogás, a fantasztikus ruhaköltemények és álarcok sora.

Ezen a napon a város apraja-nagyja csónakrabárkáratutajokra száll és egész nap illetve éjszaka ott tartózkodik. Mindenki a vízen ebédel és vacsorázik, állandó zeneszó kísérete mellett. A szórakozás minden formája előfordul, még a tűzijátékokat is beleértve. A hajnalt is a vízen kell megérni, mert aki a „redentore hajnalán” az Adria vizével vetett magára keresztet, az egész évre mentesül a betegségektől.

A Karnevál története

A Karnevál Velence minden évben újrajátszott története. Egy nagy történelmi mozaik impressziókból, különös, újraélt hősökkel és történetekkel: a díszlet maga az élő, de mégis kulisszának ható város a szigeteivel, hídjaival, lagúnáival, az egymásra zsúfolt házaival, sikátoraival, s a szereplők és a nézők egyaránt a város lakói, akik életükkel, szokásaikkal maguk az itt ragadt múlt.

Ahogy Goethe mondta, "a karnevál olyan ünnepség, amivoltaképpen nem is a népnek adnak, hanem a nép adja magamagának".


Bán Bianka 4.a


 

A természet képekben

Első képes újságcikkemben az erdők-mezők élővilágát bemutató képeimből válogattam.

Írta és fényképezte: Takács Marcell 8.b


Erdei csiperke

Erdei béka

Idős bükkfa

 

Széncinege az etetőn

Kiszakadt faág

Magányos fenyő savas eső után

Erdei ösvény

Pannon gyík

Vadalma termése

Sárga szívvirág2016.01.16.

Ferenczi Rebeka Sára 8.b

/ Helyzetjelentés a középiskolai írásbeli felvételiről

Az idei rettegett nap január 16-ra esett. Nagyon sokat készül rá az ember, és ehhez képest csupán másfél óra alatt „letudja”. Előtte egy nappal, vagyis 15-én, sok mindennel meg tudod magad nyugtatni, én a kocsikról takarítottam a havat, és meglepő módon bevált. Mondjuk szerencsére nem igazán izgultam ebben az időszakban. Nekem az alvás sem okozott gondot, ami másnak általában a „mumus”, de higgyétek el, megéri kipihenten ébredni másnap! Reggel 8:00-kor keltem, és azt hittem nem fogom épp idegekkel kibírni 10-ig. Reggeliztem (meglepő módon tudtam enni), majd elkészültünk. Nem izgultam. Mivel az Avasiban írtam, és már fél tízre oda akartunk érni, 9.00-kor elindultunk. Fél óra buszozás Anyával, ami alatt azt hittem meg fogok őrülni. Amikor odaértünk, azért izgultam, hogy megtaláljuk a többieket. Egy rövid tájékoztató a suli aulájában, és már mehettünk is be a termekbe. Névsor szerint voltunk beosztva, és az egyik osztálytársammal ugyanazt a termet kaptuk, ami megnyugtató érzés volt.

Először a magyart írtuk, ami a könnyebb kategóriába sorolható, de azért volt egy-két furcsa feladat is. A fogalmazás témája szerintem érdekes volt, könnyen lehetett róla írni. Kedves tanárnőt kaptunk, aki még előtte is jó tanácsokat próbált adni. A rádión keresztül szólt az igazgatónő, hogy mikor kezdhetjük, és mikor kell befejezni a feladatsorokat. A magyar és a matek között volt 15 perc szünetünk, ami alatt én vibráltam az idegességtől. Személyes tapasztalat, hogy ha van veletek valaki, Anya vagy Apa, az egy pozitív energia. És persze a szünetben egyetek csokit! A matekot megint az igazgatónő indította, de a mostani 45 percet egészen biztos, hogy mindenki az utolsó másodpercig kihasználta. A végén beszedték a lapokat, összepakoltunk, és megkezdődött a pihenés. 13:30-kor feltették a javítókulcsot, amit meg is néztem. Nem volt se jó, se rossz döntés, mindenki magának tudja, hogy megakarja-e nézni, vagy sem. Ezt mindenki maga dönti el.

És néhány jó tanács egy olyantól, aki mindezt már átélte: ne izguljatok, mert tényleg nem éri meg, csak nyugodtan. És utána már ne izguljatok, mert úgyis olyan lesz amilyen, ezen már senki sem változtat!

És ne bízzátok el magatokat, mert a csatát lehet, hogy megnyertétek, de a háborút még nem! És akkor most készülök a következő csatára, a szóbelire…


Minden végzős diákunknak eredményes felkészülést és sikeres felvételit kívánunk!


 

Iskolánk alsó tagozatos diákújságíróinak tollából

 

Torna

A hejőcsabai HCM pályán volt a tornabajnokság. Kiss Szabolcsné Gabi nénivel sokat gyakoroltunk.Talajban, gerendán és szekrényugrásban versenyeztünk. Az országos bajnokok is ott voltak. Nagyon jól éreztük magunkat! Végül 8.helyezettek lettünk.

Práger Kinga Katalin 4.b

 

Adománygyűjtés

Karácsony közeledtével  ismét adományokat gyűjtöttünk a rászoruló gyermekek és családok számára!
Szerettünk volna a gyerekeknek szép  és boldog karácsonyt! Ilyeneket gyűjtünk: játékok,ruhanemű,könyvek, plüssjáték,édesség.
Segélyszervezetek:Vöröskereszt, Böjte Csaba, Városi DÖK, Kórházi tagozat. Iskolánk  jó  kapcsolatot ápol a MÁSA állatmenhellyel, s számukra is gyűjtöttük a meleg takarókat, élelmet és játékokat. Szojka Anita tanító néni vitte ki az adományokat.
Köszönjük mindenki segítségét!

Tóthfalusi Rebeka 4.a

 

Koncert

Az iskolánkban decemberben megrendezésre került a karácsonyi koncert. A műsort Gávay Kati néni szervezte az iskolai kórussal. Énekeltek alsósok és felsősök egyaránt. Volt csengettyűzés, ének, zongoraszámok. Felléptek nemcsak iskolánk tanulói, hanem a kórházi tagozatos gyerekek és a Rónai iskolások is. Jó előadás volt, nem igaz?

Árvai Fanni 4.a


Karácsony

Alsósok és felsősök is voltak egyaránt az iskolánkban megrendezett karácsonyi műsoron 2015.december 17-én. Dolgosné Jurkó Katalin és Ujj Csabáné Gál Judit szervezte. A szereplő tanulók eljátszották a Betlehem történetét, a kis Jézus születését. Ének, vers is szerepelt a műsorban. Szép, hangulatos műsor volt.

Ujj Léda Lívia 4.a


Állatok

Az állatok tartása gondoskodást, törődést igényel. Nagy felelősséggel kell állattartásba belefogni. Ha Te is szereted a kutyát, cicát vagy esetleg tehenet, malacot, csirkét, kecskét, akkor mindent be kell szerezned, hogy eltartsd őket.

Ezek a dolgok kellhetnek: étel, ital, törődés, gondoskodás, szeretet és fekhely.

Marsalkó Bence 4.a

 

Első hó

2016.január 4-én leesett az első hó, aminek nagyon örültünk. Másnap már mindenki hógolyózott, szánkózott. A tesiórák mókásak. Az ablakokra jégvirágok fagytak. Egyre nagyobb pelyhekben esik most is a hó. A gyerekek melegen öltöznek.

Bán Bianka 4.a

 

Vers

Végre itt a hó,

Mindenki várta.

Bár elment már a Télapó,

Elő lett véve a szánka.

Majdnem elolvadt a hó,

És sok a latyak.

De még mindig van golyó,

Meg hideg a gatya.


Bezerédy Botond 4.a

Nekem azért tetszett ez a könyv, mert nagyon izgalmas volt. A regény egy 11 éves árva fiúról szól, Harry Potterről, aki átlagos fiú, de varázserő rejtőzött benne, amiről ő még nem tudott semmit.  Egyszer kapott egy levelet, amibe az volt, hogy elutazhat Roxfortba a világ legnevesebb iskolájába. Több ezren voltak a varázs iskolába, mert meg akartak ők is tanulni varázsolni. Potter kiválasztott volt és mindent el kellett követnie, hogy elnyerje barátai tiszteletét.

A könyv Harry Potter küzdelmeit, csatáit mutatja be szellemes, vicces olykor komor, izgalmas nagyszerű regény hangulatban.

Ajánlom figyelmetekbe!